ZNOVUOTVORENIE OBECNEJ KNIŽNICE !!!

25.11.2010 15:56

Knihy boli (a sú) vždy mojou radosťou, útekom z reality a relaxom. Som nesmierne šťastná, že som svoje detstvo a mladosť nestrávila na počítači pri facebooku alebo rôznych „plnohodnotných“

PC hrách. Viem, že dnes veda veľmi rýchlo napreduje, množstvo titulov je prepísaných do elektronickej podoby. Ale zobrať si kvalitnú knihu, pohodlne sa usadiť a čítať, by som nevymenila za pozeranie do monitora a listovanie klikaním na myš. Veľa titulov slúži ako predloha k filmom a možno to poznáte aj sami, keď si pozriete film a poviete si : takto som si to vôbec nepredstavovala, kniha bola lepšia, vynechali tam toto, nevedeli presne zobraziť tú podstatu. Čítanie podnecuje rozvoj fantázie, vytvárame si svoj svet, svojich hrdinov (a okrem iného, podporuje aj správny pravopis ).

            Pôvodné priestory Obecnej knižnice nad lekárňou už neboli vyhovujúce a tak sa jej novým sídlom stala priestraná miestnosť na prvom poschodí, priamo nad vchodom v Podnikateľskom centre (ex-kultúrny dom). Možno sa viacerí pýtate, že prečo to trvalo tak dlho, kým sa knižnica otvorila? Preto Vám chcem teraz ozrejmiť, čo všetko bolo potrebné urobiť na to, aby knižnica vyzerala tak, ako teraz vyzerá.

Knižnica obsahuje cca 5200 titulov, ktoré bolo treba najprv všetky zadeliť do kategórii (beletria, poézia, detské, detektívky, odborná literatúra, atď...). Takto roztriedené knihy bolo potrebné zoradiť aj v rámci jednotlivých písmen podľa abecedy. Každej knihe sme priraďovali novú signatúru a evidenčný lístok. Keďže sme sa rozhodli prejsť na elektronickú  katalogizáciu a výpožičný systém MaSK, museli sme každý titul zapísať aj do elektronickej evidencie. Aby som to zhrnula, s jednou knihu bolo potrebné urobiť 9 úkonov, kým sa dostala na svoje miesto na poličke. Veľa ľudí si myslí zrejme, že stačí knižky poukladať podľa abecedy do regálov a tým to hasne. Za knižnicou, ktorú vidíte dnes, stoja hodiny a hodiny práce troch ľudí, ktorú si nikto ani nevie predstaviť, kým to sám nerobí. A to ani nehovorím, aké prípravy predchádzali tomu, aby sme mohli začať vôbec pracovať priamo s knihami. Touto cestou sa chcem úprimne poďakovať tatkovi a Janke Šurinovej, bez nich by som to robila asi do budúceho roka. Samozrejme ďakujem všetkým, ktorí boli akýmkoľvek spôsobom nápomocní, či to bolo prevoz kníh zo starej knižnice do podnikateľského centra (členovia OZ Štvrtčan), premiestňovanie nábytku, montáž obrazov, obaľovanie regálov, zakúpenie žalúzii a  dokúpenie nových kníh.

 

Srdečne Vás všetkých pozývame na slávnostné otvorenie Obecnej knižnice, ktoré sa bude konať

8.11.2010 o 16:00 v nových priestoroch knižnice (podnikateľské centrum).

Našim cteným hosťom bude PhDr. Ján Tužinský, predseda Spolku slovenských spisovateľov.

 

 

Milí rodičia, veďte svoje ratolesti k čítaniu, pretože „Ten, kto nemiluje knihu, nemiluje múdrosť. Ten, kto nemiluje múdrosť, stáva sa hlupákom.“ (J.A.Komenský). Vy mládež  (aj dospeláci ),napriek tomu, koľko času som s Vami v tejto dedine stratila skrz organizovanie akcií bez odozvy,  obraciam sa na Vás predsa len s poslednou nádejou. Ja sama dobre viem, že žijeme v uponáhľanej dobe, ale uvedomili ste si niekedy, koľko zbytočností robíme miesto toho, aby sme si prečítali knihu, ktorá nám niečo dá? Je mi jasné, že veľa ľudí súdi knihu podľa obalu a staršiu knihu si len málokto vezme do rúk. Máme však množstvo nových titulov a nakupujeme ďalšie. Napr. decká, máme Harryho Pottera 1-7, taktiež

Pána prsteňov, rôzne záhadné a dievčenské knihy, nové. Pre Vás ostatných, čo tak Twilight sága, Škola noci, Dan Brown a množstvo ďalších kníh, historické romány, detektívky, ľúbostné romány, rôzne odborné knihy o športe, stravovaní, práve, medicíne, dejinách, zvieratách, cestopisy. Som si istá, že každý by si našiel to svoje. Prídite sa aspoň pozrieť, veď zato nič nedáte.

 

Chceme Vám vyjsť čo najviac v ústrety, preto sme upravili otváracie hodiny nasledovne :

*Ak sa postupne ukáže, že by ste ocenili iný čas, nie je problém sa dohodnúť a zmeniť ho.

PONDELOK : 15:00 – 17:00

STREDA       : 17:15 – 19:15

SOBOTA       : 13:30 – 15:30 

 

 

K dispozícii bude kniha želaní, do ktorej môžete zapisovať tituly, o ktoré by ste mali záujem a my Vaše želania zohľadníme pri nákupe nových kníh, pokiaľ to bude v možnostiach rozpočtu.

Pre malé deti sme pripravili detský kútik, v ktorom sa môžu zabaviť, kým si rodičia budú pozerať knihy.

Teším sa, že sa budeme pravidelne vídať v našej štvrteckej knižnici.

Jana Gazdová